Veel gestelde vragen cursus Optimist

 

Hoe ziet een eerste zeilles er ongeveer uit?

Het is handig de eerste les 10 minuutjes eerder te komen. De instructeurs zoeken een passend wetsuit voor de kinderen uit. Dit pak kan in de cursusweek na de les mee naar huis genomen worden. Ondertussen melden de ouders de kinderen aan.  Als iedereen omgekleed is, volgt er een welkomst praatje waarbij de instructeurs worden voorgesteld en de indeling van de groepen bekend wordt.

De les begint met een uitleg op de kant bij de kantoptimist. Er wordt eerst op het droge geoefend, daarna gaan de kinderen zelf hun boot vaarklaar maken en al snel het water op. Het is afhankelijk van de wind of dit direct voor de zeilschool is, of dat ze eerst naar een luwte bij een eiland gesleept worden. Het geoefende op de kant wordt nu in het echt uitgeprobeerd. De instructeur blijft dichtbij met de motorboot om aanwijzingen te geven.

Tussendoor een eiland op voor een pauze, wij zorgen voor limonade, als de kinderen zelf iets te eten of drinken mee willen brengen kan dat ook. Tijdens de pauze wordt vaak ook wat theorie geoefend zoals de knopen die je nodig hebt voor het zeilen.

Afhankelijk van de wind zeilen de kinderen zelf terug, of worden ze teruggesleept door de motorboot. Op de kant ruimen ze zelf de boot en het zeil weer op en wordt er nog nabesproken.

 

Gaan de lessen door bij slecht weer?

We proberen de lessen zo lang mogelijk door te laten gaan. Bij veel wind  kunnen we op zoek gaan naar een luwte op het water, regen merken de kinderen vaak niet eens op. Bij storm, mist of onweer kunnen we (een deel van) de les binnen aan theorie besteden. Als we meerdere lessen het water niet op kunnen, zullen we de les in overleg proberen te verplaatsen. Lukt dit niet, geven we voor de gemiste les geld terug.

 

Stel, mijn kind vind het echt niet leuk?

Gelukkig komt dit zelden voor, maar het kan gebeuren. We zien de eerste les van een cursus altijd als een soort proefles, blijkt na deze les dat dit echt niets voor uw kind is, zullen we het resterende lesgeld terug geven. We gaan er wel van uit dat de intentie er is om aan de hele cursus mee te doen.

 

Kunnen de kinderen zelfstandig zeilen na een zeilcursus?

Tijdens de cursus wordt de basis van het zeilen aangeleerd. Het echte leren gebeurt vooral door daarna heel veel te zeilen. Normaal gesproken kan een kind bij weinig wind zelfstandig het water op om verder te oefenen. Het blijven kinderen, toezicht door een ouder vanaf de kant of uit een boot of kano is erg belangrijk. Een vervolgcursus is een goede manier om onder begeleiding verder te oefenen en weer nieuwe dingen bij te leren.

 

Welke kleding moet er gedragen worden tijdens de cursus?

Dit is erg afhankelijk van het weer.

Bij koud weer in het voorjaar, raden wij normale kleding zoals een joggingpak, jas en regenlaarzen met daarover een regenpak aan. Wij zullen er alles aan doen om de kinderen niet in het water te laten vallen. Gebeurt dit toch, is het handig om aan de kant een set droge kleding bij ons achter te laten.

In de zomer of als het wat warmer is, zorgen wij voor een wetsuit, welke de hele cursusweek na de les mee naar huis genomen kan worden. Onder het wetsuit draag je zwemkleding en als schoeisel zijn simpele waterschoentjes prima. Als het wat kouder is, of bij regen of veel wind is het fijn een regenjas over het pak aan te trekken. 

Wij zorgen voor een zwemvest, deze moeten de kinderen altijd aan hebben.

 

Mijn kind is 7 of jonger en kan zwemmen, is dit te jong voor de cursus?

Ja, voor de cursus is dit te jong. Binnen de groep zal dit andere kinderen ophouden, met name de aandacht erbij houden tijdens een 3,5 uur durende les blijkt lastig. Als u zelf kunt zeilen, zou een optimist huren en hier een keer samen mee spelevaren een optie zijn. Een andere mogelijkheid is als kennismaking met het zeilen een privéles afspreken in een wat grotere boot ( polyvalk)  waarbij er ook volwassen mee kunnen.

 

Mijn kind is 10 jaar en heeft al meerdere opti cursussen gedaan, kan hij al naar de cursus Pico?

De cursus Laser Pico is al wat meer op oudere kinderen gericht en gaat wat sneller dan de cursus Optimist. Daarnaast is er genoeg gewicht nodig om de wiebelige boten bij veel wind recht te houden. In sommige gevallen is het handiger om toch nog door te gaan in de Optimist waarbij de overstap naar Pico later makkelijk zal zijn. In overleg met de instructeur wordt er gekeken of meedoen aan de cursus Pico raadzaam is.

 

Hoe worden de groepen ingedeeld?

Er wordt gekeken naar leeftijd, taal, familieleden of vrienden die ook meedoen en of de kinderen al eerder een cursus hebben gedaan. De groepjes hebben maximaal 5 kinderen met een eigen instructeur. Tijdens de pauze verzamelen alle kinderen zich op 1 plek zodat iedereen elkaar weer tegen komt. Als er familieleden aan een andere cursus meedoen, zorgen wij ervoor dat deze op dezelfde dagdelen is.

 

Krijgen de kinderen een diploma?

Iedereen krijgt aan het einde van de cursus een vorderingsstaat. Deze worden uitgedeeld tijdens een echte diploma uitreiking. Het is leuk als de ouders de laatste les hiervoor wat eerder aanwezig zijn aan het einde van de les. Op het vorderingsstaat staat wat de kinderen allemaal behandeld hebben in de les en of ze dit al zelfstandig kunnen. Als je al eerder een cursus hebt gevolgd ga je op voor het volgende papiertje.